Wednesday, July 4, 2012

aku pendidik~~~~salam sejahtera
salam satu malaysia
salam perak aman jaya

hamboiiii..banyak salam hari ni, formal sangat..maklum la ala-ala berucap kat perhimpunan sekolah giteww,,, haha korang jangan tak tahu cik eija sekarang ni mood praktikal. ALHAMDUILLAH...sudah masuk minggu kedua berpraktikum di SMK TUN PERAK KUALA KANGSAR (psstt...pssstt banyak durian kat sini)

2 minggu menjadi warga pendidik di SEMARAK membuat aku saya semakin mengenali sepak terajang dalam dunia pendidikan. betul la ata orang jika kita tidak merasa berada ditempat tersebut kita x patut mengatakannya mudah atau susah. dulu saya memandang bidang pendidikan ni sebagai bidang yang sangat rileks....santai jerr...tetapi bila saya berada di tempat sekarang ini ALLAHUAKBAR terlalu banyak kerja...tekanan tak payah cerita la. rupanya inilah indahnya dunia pendidikan. 

pada hari pertama mengajar, sudah mula rasa give-up sebab budak sekarang memang terlalu nakal. tapi setelah muhasabah diri, bidang ini sudah menjadi pilihan dalam hidupku dan tiada lagi masa untuk mengundur ke belakang.....semuanya harus diteruskan demi mendidik anak-anak bangsaku yang kini semakin kekurangan nilai-nilai murni. Setelah anda menjadi seorang guru masa anda bukan lagi untukdiri anda tetapi masa anda sepenuhnya untuk sekolah dan murid-murid. 

bayangkan lah bangun pukul 5.30 pagi bersiap untuk kesekolah dan pukul 2.40 petang habis sekolah. sampai rumah pukul 3.15. balik masak dan menguruskan diri.kemudian malamnya pula menyiapkan rancangan pengajaran untuk esoknya.

begitulah hidupsebagai pendidik
macam mana??
ADA BERANI????

sekadar berkongsi rasa, LIKE KALAU SUKA.terima kasih semua

1 comment:

  1. selamat brpaktikum yer.. mengajar elok2.. wahhh rindunya nk mengajar... ^_^v

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...