RESEPIKU;JOM MELANTAK...!!

KARI KETAM


makan...makan..makan....sy  sngt suke mkn..hoho tgk badan ler...bg lah ape saje kompen hbs sy telan..ngeeee.....ok resepi hari ni ialah ketam masak kari.....srrrpppp....mmg best...manissss.....jom layan gambar ketamnyer.......
ooo...sdp ooo....sbnarnya ketam ni bkn beli pon... tp abg kt dpn bahtera 2 bagi....kredit kat abg 2 sbb baik hati hari ni...bodek ckit jer dapat jugak ketam 2 ekor....ngeeee.....ape2 pun semoga abg 2 dimurahkan rezeki....first dpt ketam ni td x tahu nk masak mcm mn maklumla dekat cni ssh nk dpt sntan,,so,terpksa la beli santan segera yg dlm kotak tu jer...tp best jugak tgk la sape yg msak kan.....

tgk la tukang msk nyer pon ayu berkain batek kan (@__@)...fenim2....ngeee..
jangan jeles yer....nnti lau nk mkn ketam silalah ke kdai runcit abg sewel kat depan bantera arked tu......ni nk share resepi ckit :

bahan2: bawang merah, bawang putih dan halia (ditumbuk)
              santan,serbuk kari 
               garam,gula n ajinomoto....ajinokereta x perlu....

cara2 : tumis bahan yang ditumbuk td hingga naik bau...pastumasukkan kari yang dah dibancuh ngn santan....kasi kacau dalam 5 minit pastu masukkan ketam...tutup n biarkan dulu supaya air ketam 2 keluar dlu dan ketam masak...dalam 15 minit..lpas tu masukkan santan mengikut citarasa anda....klau nk kuah bnyk masukkan bnyklah...tp                          sy suke kalau pekat....pastu biarkan skali mndidih n then leh angkat n santap lah...  
         

selamat mencuba yer..........

resepi 2 : ayam masak paprik

ayam masak paprik...huhh,sdpnyer......
ni msakan kgemaran my mum...klau sy blik kg jer, msti dia suruh msak kan paprik untuk dia...hehehe....sy kan expert msak...ada sape2 yg nk jdkan mnantu ker...jadikan calon ker...:)
ok td ada kwn yg mnta resepi ayam paprik...so..sy letakkanlah kt cni...tp ni versi kelantan la.... :



bahan-bahan :

  • ayam (terpulang pada anda lah sebanyak mana nk mkn tp ni resepi utk 2 org mkn)
  • [ Bahan kisar ]
  • 1 inci kunyit 
  • 1 inci halia
  • 3 batang serai
  • 6 biji cili padi (klau x suke pdas blh kurangkan)
  • 3-4 ulas bawang putih
  • 2-3  bawang merah
  • 1 inci lengkuas
  • sedikit belacan
  • *kalau rajin bahan2 ni blh juga ditumbuk..klau sy, sy lbh suka ditumbuk sbb aromanya mmg syiokkk...tp d zmn yg serba nk cpt ni better kisar jer laaa...
  • [ Bahan hias ]
  • 4 helai daun limau purut
  • 1/2 biji bawang besar dihiris nipis
  • sedikit garam, gula @ gula melaka dan perisa
  • 1 keping asam keping


cara menyediakan :


ayam dipotong kecil-kecil..dibersihkan dan toskan...
then...tumis bahan kisar tadi dalam 2-3 minit...pastu masukkan ayam...daun limau..bahan perasa,garam,gula melaka....dan biarkan lah sehingga kering sdikit...terpulang pada anda suke mkn kering atau b'kuah.....
#kalau suke mkn sayur,,blh decorate sndiri..masukkan sayur spt bunga kubis atau kcg pnjang
blh juga masukkan bhn tmbahan :
(campurkan semua bahan di bawah di dalam mangkuk kecil)
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis




*simple kan...so,jngn mls2 msk....ok slamat mncuba.



 ayam potong kecil2 tau...baru cpt masak...
dan kuah pon blh meresap pda ayam 2...


inilah hasilnya.........


sekadar berkongsi rasa, LIKE KALAU SUKA.terima kasih semua

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...