Monday, July 23, 2012

tugas guru itu mencabar


 
salam semua
tekanan...tekanan...dan tekanan
itulah yang saya rasa sepanjang 5 minggu berpraktikal sebagai seorang guru... banyak nyer kerja, x tercapai dek tangan....kalau kerja banyak tu, boleh la handle lagi tapi masalahnya stress bila berhadapan dengan budak-budak kelas hujung...allahuakbar, hanya allah yang tahu macam mana perasaan ni. kekadang rasa macam down sangat....!!! sampai nak gile kerrrr?? haha tak ada lah sampai nak gila, tapi sakit kepala...

aikkk...tetiba ada gambar..haha ni lah muka cikgu ida yang stress...tak boleh nak senyum..ngeeee~~~ ditugaskan untuk mengajar di kelas terakhir iaitu tingkatan  4 DINAMIK memang sesuatu yang sangat mencabar. kadang-kadang terasa hendak marah, namun masih lagi boleh mengawal perasaan bila terkenangkan kata-kata PENGETUA sekolah ni :

 "sebagai guru kita perlu terus punya harapan, kalau rasa nak marah jangan sampai naik tangan..ingatlah mereka tidak seperti kita tapi mereka juga punya harapan. kita harus tidak mudah putus asa kerana kita yang akan membawa mereka ke jalan yang boleh mendatangkan manfaat dalam hidup mereka"

satu lagi kelas yang saya ajar ialah kelas 2 BUDIMAN..kelas ni para pelajarnya agak pandai tetapi meriahnyee...hari-hari macam dalam majlis besday party plak... majoriti pelajar kelas ni bercakap tak henti-henti....kalau lepas mengajar kelas ni memang aku akan minum air habis sebotol la...asyik melaung jer...ni bulan-bulan puasa ni, memang suara dah jadi serak-serak basah...adohaiii nasibbb...!!!

tapi apa-apa pun saya sayang pelajar-pelajar saya!!!
sekadar berkongsi rasa, LIKE KALAU SUKA.terima kasih semua

0 tinta pena sahabat:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...